Ga terug
moringa cake rol aronia bessen slagroom opgerold

Moringa cake rol met aronia bessen

Een heerlijke luchtige cake rol (ook wel Zwitserse rol) gevuld met een fruitige roomvulling. Door de cake zit moringapoeder, en door de room aroniabessen. Een verrukkelijk gebakje.
Ik heb hiervoor een siliconen vorm van Wilton voor gebruikt met een afmeting van 22X33 cm. Hij is ongeveer 2,5 cm diep, en speciaal voor de Swiss roll bestemd. Een vergelijkbare vorm is natuurlijk ook prima.

Ingrediënten
  

Cake

  • 55 gram bloem
  • 5 gram maizena
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 1-2 eetlepels moringapoeder
  • snuf zout
  • 3 eierdooiers
  • ½ theelepel vanille extract
  • 40 gram zonnebloemolie
  • 50 gram volle melk
  • 75 gram suiker
  • 4 eiwitten
  • 1 gram cream of tartar (ook wel wijnsteenpoeder genoemd)

Vulling

  • 250 gram slagroom
  • 40 gram mascarpone
  • 10 gram gedroogde aroniabessen (tot poeder fijngestampt)
  • 40 gram poedersuiker
  • optioneel: extra bosbessen ter decoratie

Instructies
 

Cake

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en vet een (siliconen) bakvorm van 22x33 cm in.
  • Meng de eierdooiers, vanille extract, zonnebloemolie, volle melk en 25 gram suiker in een beslagkom. Meng met een garde door elkaar.
  • Meng in een aparte kom de bloem, maizena, bakpoeder, zout en moringapoeder. Voeg dit vervolgens toe aan de eierdooiers. Meng dit ook met de garde door elkaar.
  • Neem nog een beslagkom en doe hier de eiwitten samen met de cream of tartar in. Mix met een mixer of keukenmachine tot een stijve glanzende massa. Voeg de overige 50 gram suiker geleidelijk toe aan de eiwitten.
  • Als de eiwitten stijf zijn meng je ongeveer 1/3 hiervan met een spatel met de eierdooiers. Als dit zo goed als geheel gemengd is voeg je nog 1/3 toe. En vervolgens meng je als dit gemengd is ook de rest. Meng dit niet te lang door elkaar, je wil dat het zo luchtig mogelijk blijft.
  • Stort het beslag in je bakvorm, en bak in circa 15 minuten gaar. Je kan een satéprikker er nu schoon uithalen.
  • Wanneer de cake nog warm is stort je deze op een schone theedoek, en rol je deze op. Laat op deze manier volledig afkoelen.

Vulling

  • Doe alle ingrediënten voor de vulling in een beslagkom, en mix dit door elkaar totdat dit mooi opgeklopt is.
  • Stop de vulling in een spuitzak, en bewaar tot gebruik in de koelkast.

In elkaar zetten

  • Als de cake geheel is afgekoeld rol je deze weer uit. Verdeel je vulling over de cake. Laat een beetje ruimte vrij aan de zijkanten van de cake. Gebruik desgewenst een spatel om het mooi te verdelen. Laat bovendien een beetje vulling over om je rol mee te decoreren.
  • Rol de cake nu weer strak op, en verpak in vershoudfolie.
  • Laat de cake nu ongeveer 1 uur in de koelkast staan.
  • Haal de cake uit de koelkast, en snijd de uiteinden eraf. Decoreer de cake nog met wat extra room en wat verse bessen.

Opmerkingen

Moringa en aronia zijn ingrediënten die niet makkelijk te krijgen zijn. In de supermarkt zul je ze zeker niet tegenkomen. Gelukkig kan je deze ingrediënten makkelijk weglaten, of vervangen door andere smaakmakers. Zo kan je de moringa vervangen door matcha of groene thee, en de aronia door bosbessen.