Ga terug
maanzaad sinaasappel pancakes poppy seed karamel pannenkoeken

Maanzaad pancakes met karamel en sinaasappel

Met dit recept maak je ongeveer 7-8 pancakes. Een goede portie voor 2 personen. Ik zou zeker aanraden om ook deze karamelsaus met sinaasappel hierbij te eten. Een heerlijk feestelijk ontbijt of lunch.

Ingrediënten
  

Karamelsaus met sinaasappel

  • 100 gram suiker
  • 30 ml water
  • 60 ml sinaasappelsap
  • 60 ml slagroom
  • klontje boter, ongeveer 10 gram
  • ½ theelepel vanille extract
  • snuf zeezout (naar smaak)
  • optioneel: extra sinaasappelrasp

Pancakes met maanzaad

  • 125 gram Griekse yoghurt
  • 20 ml sinaasappelsap
  • 120 ml (karne)melk
  • 25 gram gesmolten boter
  • 1 ei
  • rasp van ½ sinaasappel
  • ½ theelepel vanille extract
  • 125 gram bloem
  • 25 gram suiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel baking soda
  • ¼ theelepel zout

Instructies
 

Karamelsaus met sinaasappel

  • Doe de suiker en het water in een steelpannetje, en breng dit aan de kook. Laat de suiker karamelliseren totdat deze mooi goudbruin van kleur is. Roer tijdens dit proces niet in de pan. Je kunt de pan wel voorzichtig heen en weer bewegen. Haal van het vuur als je karamel mooi amberkleurig is.
  • Voeg nu de slagroom en sinaasappelsap toe aan de karamel. Doe dit voorzichtig, het kan namelijk wel wat spetteren. Doe het pannetje weer op laag vuur, en roer met een garde de slagroom door de karamel. Roer totdat de karamel weer helemaal glad is. Laat ongeveer 5 minuutjes rustig koken.
  • Voeg nu ook de boter, vanille en zout toe. Meng dit door elkaar totdat de boter geheel gesmolten is. Serveer lauwwarm.
    Wil je het nog wat sterker naar sinaasappel laten smaken? Voeg dan nog wat sinaasappelrasp toe.

Pancakes

  • Doe de Griekse yoghurt, karnemelk, sinaasappelsap, gesmolten boter en het ei in een kom, en meng dit door elkaar. Voeg hieraan ook de sinaasappelrasp en vanille aan toe.
  • Doe de bloem, de suiker, het bakpoeder, de baking soda, maanzaad en het zout samen in een kom, en mix dit.
  • Voeg de inhoud van beide kommen nu samen. Het makkelijkst is het om de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten te voegen. Roer dit met een garde door elkaar totdat het geheel goed gemixt is. Ga niet langer door. Het is niet erg als er wat klontjes in het beslag zitten.
  • Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur. Doe een klontje boter in de pan en laat dit smelten. Bak nu de pancakes in de pan. Per pancake heb ik ongeveer 1-1½ eetlepel aan beslag aangehouden. Je kan meerdere pancakes tegelijkertijd in je koekenpan bakken. Als de randjes gaar lijken, en er bubbels in het midden van de pancakes ontstaan, kan je ze omdraaien. Bak ongeveer 2 minuten per kant. Laat vervolgens afkoelen op een rooster of bord. Tussendoor zul je een paar keer even wat nieuwe boter in de pan moeten toevoegen.
  • Serveer de pancakes warm met de karamelsaus. Ook lekker met wat Griekse yoghurt erbij.
    Maak je een grotere portie? De overgebleven pancakes kan je prima in de koelkast/vriezer bewaren. Het is wel het lekkerst om ze voor het serveren dan weer even in de magnetron op te warmen.

Opmerkingen

Geen fan van sinaasappel? Dan kan je dit ook prima weglaten, of een ander soort citrusvrucht, zoals citroen, gebruiken.
Waarschijnlijk heb je te veel karamelsaus. Dit zou ik zeker niet weggooien. Dit is namelijk erg lekker in een toetje, of een ander baksel. En je kan het heel goed enige tijd in een potje in de koelkast bewaren.