Ga terug
koffiebroodjes pecan sinaasappel kaneel basterdsuiker karamel bladerdeeg

Koffiebroodjes met sinaasappel, kaneel en pecannoten

Dit is een heerlijke uitvoering van een koffiebroodje. Niet gevuld met banketbakkersroom en rozijnen, maar met een heerlijke karamelvulling met sinaasappel, kaneel en pecannoten.
Met dit recept maak je ongeveer 8 koffiebroodjes. Of als je al het gerezen bladerdeeg gelijk op wil maken kun je er 16 koffiebroodjes van maken. Let er dan wel op dat je de vulling verdubbeld.

Ingrediënten
  

Gerezen bladerdeeg

  • 250 gram boter (koud)
  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 12 gram gedroogde gist
  • 50 gram suiker
  • 25 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 1 ei
  • 235 ml melk

Karamelsaus met sinaasappel*

  • 100 gram suiker
  • 30 ml water
  • 60 ml sinaasappelsap
  • 60 ml slagroom
  • klontje boter (ongeveer 10 gram)
  • ½ theelepel vanille extract
  • snuf zeezout (naar smaak)
  • optioneel: extra sinaasappelrasp

Vulling

  • 40 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 60 gram karamelsaus met sinaasappel
  • 60 gram bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • zeezout (naar smaak)
  • (verkruimelde) pecannoten (om over de broodjes te verdelen)

Instructies
 

Karamelsaus met sinaasappel

  • Doe de suiker en het water in een steelpannetje, en breng dit aan de kook. Laat de suiker karamelliseren totdat deze mooi goudbruin van kleur is. Roer tijdens dit proces niet in de pan. Je kunt de pan wel voorzichtig heen en weer bewegen. Haal van het vuur als je karamel mooi amberkleurig is.
  • Voeg nu de slagroom en sinaasappelsap toe aan de karamel. Doe dit voorzichtig, het kan namelijk wel wat spetteren. Doe het pannetje weer op laag vuur, en roer met een garde de slagroom door de karamel. Roer totdat de karamel weer helemaal glad is. Laat ongeveer 5 minuutjes rustig koken.
  • Voeg nu ook de boter, vanille en zout toe. Meng dit door elkaar totdat de boter geheel gesmolten is.
  • Wil je het nog wat sterker naar sinaasappel laten smaken? Voeg dan nog wat sinaasappelrasp toe.
  • Laat afkoelen voordat je dit verwerkt in de koffiebroodjes.

Bladerdeeg maken

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg, met uitzondering van 250 gram boter, in een kom. Kneed dit in een aantal minuten tot een soepel deeg. Je kan hier ook even de keukenmachine voor gebruiken.
  • Wikkel het deeg in vershoudfolie, en doe dit zeker een uurtje in de koelkast. Je wil dat dit goed koud is.
  • Leg een blok boter van 250 gram tussen twee stukken vershoudfolie. Rol dit uit tot een vierkant van ongeveer 1 cm dik.
  • Haal het deeg uit de koelkast, en rol dit uit tot een soort vierkant met vier punten. Leg in het midden het vierkant boter, en vouw de punten van het deeg zo op zodat je de boter als ware hebt ingepakt.
  • Rol het deeg nu uit tot een langwerpige plak. Het stuk deeg is dan ongeveer 3 keer zo lang dan het breed is.
  • Vouw het deeg nu in drieën. Dit doe je door de buitenste randen als ware naar binnen te vouwen als een soort envelop.
  • Draai het deeg een kwartslag, en rol het deeg vervolgens weer tot 3 keer zijn breedte uit. Vouw dit ook weer in drieën.
  • Verpak het deeg in vershoudfolie. Doe het deeg een half uur in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de koelkast (draai een kwartslag), en rol weer uit, en vouw het ook weer op een zelfde manier in drieën. Leg weer een half uur in de koelkast.
  • Herhaal de vorige stap nog één keer na dit half uur.
  • Stop het bladerdeeg wat je nu niet gebruikt in de vriezer. Dit kan je gewoon in wat vershoudfolie stoppen.

Vulling maken en in elkaar zetten koffiebroodjes

  • Leg een met bakplaat klaar, en bekleed deze met bakpapier.
  • Doe de boter, karamelsaus, kaneel en bruine basterdsuiker in een kommetje. Meng dit door elkaar tot een smeerbare massa. Voeg naar smaak nog wat zeezout toe.
  • Haal het koude bladerdeeg uit de koelkast, en rol het deeg op een met bloem bestrooid aanrecht uit tot een rechthoek van ongeveer 25x50 cm.
  • Verdeel de vulling over het rechthoek. Laat een beetje ruimte (circa ½ – 1 cm) aan de zijkanten vrij. Je kan desgewenst nog wat pecannootjes verkruimelen over het deeg.
  • Rol het deeg nu op. Begin aan de kant van 25 cm met rollen. Je hebt uiteindelijk een opgerold stuk deeg. Snijd aan de uiteinden een klein stuk eraf. Hier zit namelijk minder vulling in.
  • Snij deze rol nu in 8 stukken. Dit gaat het beste met een groot scherp mes. Plaats de 8 broodjes op je bakplaat. Bestrooi de bovenkant nog met wat pecannoten.
  • Dek je bakplaat losjes af met wat vershoudfolie. Laat ongeveer een uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Bak de broodjes vervolgens in ongeveer 20 minuten goudbruin.
  • Bestrijk de broodjes als ze net uit de oven komen nog met wat extra sinaasappelkaramel. Laat verder afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

* Je zal te veel karamelsaus maken met dit recept. Het is alleen geen straf om een beetje over te houden. Dit kan je prima gebruiken in een toetje, of doe het over wat pannenkoeken.
Deze broodjes kan je erg goed invriezen. Voordat je ze gaat eten kun je ze weer even in de oven doen, en zijn ze weer net alsof ze versgebakken zijn.