Ga terug
kikkererwten garam masala brood komijn kurkuma indiaas busbrood

Indiaas brood met kikkererwtenmeel

Dit is een brood gebaseerd op Indiase smaken. Naast kikkererwtenmeel zitten in dit brood diverse Indiase kruiden, waaronder garam masala, mosterdzaad, kurkuma en komijnzaad. Heerlijk met een beetje boter en zeezout.
5 van 2 stemmen

Ingrediënten
  

Kruidenmengsel*

  • 10-15 gram ghee
  • ½ theelepel mosterdzaad
  • ½ theelepel komijnzaad
  • 3-4 kerrieblaadjes
  • ½-1 theelepel garam masala (naar smaak)
  • snuf kurkuma
  • ¼ theelepel chilipeper

Brood

  • 155 gram water
  • 195 gram tarwebloem (geschikt voor brood, ik heb T65 gebruikt)
  • 50 gram kikkererwtenmeel
  • 2,5 gram gist
  • 3,3 gram zout
  • extra: witte sesamzaadjes, zwarte sesamzaadjes en/of nigellazaadjes als topping

Instructies
 

  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur, en doe hier de ghee in. Voeg hierna alle overige ingrediënten voor de kruidenmix toe, en bak totdat je de kruiden duidelijk ruikt. Haal van het vuur, en laat dit afkoelen. Zorg dat dit mengsel aardig is afgekoeld voordat je het later bij het brood doet.
  • Zorg ervoor dat je het water tot ongeveer kamertemperatuur verwarmt. Zorg dat dit niet te heet wordt. Ik doe dit zelf altijd even kort in de magnetron in een glazen maatbeker.
  • Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de kruidenmix en sesamzaadjes, nu samen in een kom.
  • Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar. Kneed als laatst de afgekoelde kruidenmix door het deeg.
  • Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
  • Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
  • Zet je broodbakvorm klaar, en vet deze in met zonnebloemolie. Ook hiervoor gebruik ik meestal keukenpapier. Bestuif je aanrecht met bloem.
  • Stort het deeg op je aanrecht, en duw alle lucht eruit. Dit doe je door het deeg plat te drukken. Rol het deeg met een deegroller van links naar rechts uit tot een langwerpig rechthoek. Vouw vervolgens de rechter- en linker zijkant van het deeg naar het midden van het deeg. Zorg dat het opgevouwen deeg niet breder is dan je broodvorm. Rol nu het deeg nu weer uit, maar deze keer niet van rechts naar links, maar juist van je af. Je krijgt weer een langwerpig stuk deeg. Rol nu het deeg vervolgens stevig op, en knijp de naad dicht.
  • Maak de bovenkant van de rol een beetje nat met wat water. Strooi vervolgens de sesamzaadjes op je aanrecht, en rol de bovenkant van het opgerolde brood erdoor.
  • Leg het brood met de naad naar beneden in de broodbakvorm.
  • Laat het deeg nu wederom afgedekt 1 uur rijzen. Doe het brood bijvoorbeeld in een plastic tas, of dek af met ingevet plasticfolie.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet onder in je oven een met water gevulde braadslede.
  • Bak het brood in ongeveer 25 minuten gaar. De laatste 10 minuten zet ik de oven vaak iets zachter, namelijk op 200 °C. Twijfel je of het brood gaar is? Als je op de onderkant van het brood klopt, en deze hol klinkt is het gaar. Heb je een keukenthermometer? Als het brood in het midden ongeveer 95 graden is, dan is deze klaar.
  • Haal het brood gelijk uit de bakvorm, en laat afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

* Het geeft niet als je één of meerdere ingrediënten van het kruidenmengsel niet in huis hebt. Je kan prima wat weglaten, of vervangen door wat andere kruiden (zoals bijvoorbeeld gember of korianderzaad).
Wil je in de ochtend versgebakken brood? Stop het brood dan bij de tweede rijs in een plastic tas in de koelkast. Als het brood de volgende ochtend in volume verdubbeld lijkt te zijn kan deze zo de oven in. Is het brood nog een beetje compact? Laat hem dan op kamertemperatuur komen, en nog even verder rijzen. Doe het brood vervolgens in de oven.