Ga terug
hazelnootijs hazelnoten ijs roomijs

Hazelnootijs

Dit ijs is heerlijk romig, en zit boordevol hazelnoten. Heerlijk om zo een bolletje op een hoorntje te scheppen. Of als onderdeel van een dessert.

Ingrediënten
  

Hazelnootpraliné*

  • 250 gram hazelnoten
  • 175 gram suiker
  • 50 ml water

Hazelnootijs

  • 200 ml volle melk
  • 200 ml slagroom
  • 50 gram suiker
  • 10 gram dextrose (kan je ook weglaten mocht je dit niet hebben)
  • 75 gram hazelnootpraliné
  • 3 eierdooiers
  • snuf zout
  • optioneel: nougatine of stukjes hazelnoot

Instructies
 

Hazelnootpraliné

  • Verwarm de oven voor op 160 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de hazelnoten hierover, en rooster deze in 10-15 minuten totdat ze goudbruin beginnen te kleuren. Je zal merken dat het nu heerlijk naar hazelnoten ruikt.
  • Haal de hazelnoten van je bakplaat. Laat je bakplaat, inclusief het bakpapier, wel liggen.
  • Doe de suiker en het water in een steelpannetje, en karamelliseer deze tot hij mooi goudbruin is. Je hoeft hier niet in te roeren. Let wel goed op, want je wil niet dat je karamel verbrandt.
  • Als de karamel de gewenste kleur heeft voeg je de (nog warme) hazelnoten toe. Roer het nu allemaal goed door elkaar, en stort het vervolgens op je bakplaat.
  • Laat dit geheel nu op kamertemperatuur uitharden. Zodra het afgekoeld, en uitgehard, is breek je de karamel met hazelnoten in stukken. Deze stop je in je keukenmachine of food processor. Dit mix je nu door tot een gladde massa. Op een gegeven moment komt de olie vrij, en krijg je een smeuïge pasta. Dan is je praliné klaar.
  • Je kan de praliné nu in een potje doen. Je kan dit gerust enige tijd bewaren.

Hazelnootijs

  • Heb je geen zelfvriezende ijsmachine? Zorg dan dat je je koelelement op tijd gereed hebt staan!
  • Doe de slagroom, volle melk, suiker, dextrose en praliné in een steelpannetje.
  • Verhit dit mengsel tot dat de suiker is opgelost, en het bijna kookt. Op het moment dat het begint te koken gelijk van het vuur halen.
  • Doe de eierdooiers in een mengkom, en klop deze los.
  • Zorg dat je alvast een (metalen) beslagkom, in een grotere pan met ijskoud water, klaar hebt staan. De beslagkom moet drijven in het koude water.
  • Giet voorzichtig een klein beetje van het roommengsel bij de eierdooiers, en roer dit goed door. Voeg nu ook de snuf zout toe.
  • Als de eierdooiers en de scheut van het roommengsel goed gemengd zijn kun je dit in zijn geheel bij het roommengsel in het steelpannetje gieten.
  • Roer dit allen goed door met een houten pollepel, en zet het pannetje weer op laag vuur.
  • Verhit al roerend het gehele mengsel tot een temperatuur van 80-81 graden. Ik gebruik hiervoor een voedselthermometer. Zonder kan echter ook. Op het moment dat het mengsel begint te stomen, en wat gaat indikken, is het klaar. Dit kan je testen door op de achterzijde van je pollepel een streep te trekken met je vinger. Als deze streep blijft staan is het klaar.
  • Giet het mengsel nu al roerend in de koude beslagkom. Roer nog even door om het mengsel iets te helpen afkoelen.
  • Laat het geheel even afkoelen, en dek de kom vervolgens af met vershoudfolie.
  • Stop de kom in de koelkast, en laat het op zijn minst 4 uur rusten. Of laat het een nachtje in de koelkast staan. De smaak zal zich nu verder ontwikkelen.
  • Stop het mengsel in je ijsmachine, en volg verder de instructies van je ijsmachine. Net voordat het ijs gereed is kun je er nog wat nougatine of stukjes hazelnoot doorheen doen.
  • Schep in bakjes. Als het ijs klaar is zul je het nog even (1-2 uur) verder moeten laten bevriezen in de vriezer.

Opmerkingen

* Met dit recept maak je een te grote hoeveelheid praliné. Zelf maak ik altijd een vrij grote portie omdat deze praliné ook in andere creaties erg lekker is. Ook vind ik dit op brood, of door een dessert, erg lekker. En je kunt het makkelijk enige tijd bewaren. Wil je niet te veel maken? Dan kun je gerust minder maken.
IJs stabilisator: Soms voeg ik nog een ijs stabilisator toe. Dit kan je online kopen, en zorgt ervoor dat je ijs een nog gladdere en romigere textuur krijgt. Het maakt het ook makkelijker om het ijs te scheppen. Het ijsje van de ijssalon, en het ijs uit de supermarkt, bevat bijna altijd een stabilisator. Zonder stabilisator is je ijs net zo lekker, maar heb je de kans dat het wat meer kristalliseert.
IJsmachine: Zelf heb ik een ijsmachine met ingebouwde compressor. Hierbij hoef je dus geen elementen van tevoren in de vriezer te stoppen. Dit is makkelijk, maar betekent niet dat het ijs minder lekker is wanneer je geen zelfvriezende machine hebt.