Ga terug
griesmeel tartelette amandelspijs maanzaad taartje dessert rode bessen

Griesmeel tartelette

Dit is een klassiek dessert in een modern jasje. Een heerlijke tartelette gevuld met amandelspijs, jam en griesmeel. Heerlijk romig, en tegelijkertijd lekker fris door de rode bessen. Door het deeg zit bovendien wat maanzaad. Een leuk toetje voor tijdens kerst. Met dit recept maak je ongeveer 4-6 tartelettes. Het is overigens handiger om wat meer deeg te maken, en het restant gewoon in te vriezen voor een volgende keer. Of maak gelijk een grotere portie!

Ingrediënten
  

Tartelettedeeg*

  • 60 gram bloem
  • 25 gram poedersuiker
  • 10 gram amandelmeel
  • 1 eetlepel maanzaad
  • snufje zout
  • 35 gram roomboter koud
  • ½ eetlepel geklutst ei
  • + 100 gram amandelspijs (gekocht of zelfgemaakt)

Jam

  • 150 gram aalbessen
  • 40 gram suiker
  • 35 gram geleisuiker

Griesmeelvulling

  • 35 gram griesmeel
  • 15 gram witte basterdsuiker
  • 375 ml volle melk
  • ½ theelepel vanillepasta (of een theelepel vanille extract)
  • klontje boter

Extra

  • aalbessen ter decoratie
  • poedersuiker om de bovenkant iets mee te bestuiven

Instructies
 

  • Maak nu eerst het tartelettedeeg. Doe hiervoor de bloem, de poedersuiker, het amandelmeel, het maanzaad en een snufje zout in een kom.
  • Snij de koude roomboter in blokjes, en voeg toe aan de kom. Kneed nu met je handen de boter door het bloemmengsel tot er een kruimelig deeg ontstaat.
  • Kluts het ei. Voeg een halve eetlepel van het geklutste ei toe aan het deeg. Kneed totdat het een samenhangend geheel vormt. Als het erg droog is voeg je nog een beetje ei toe. Is het deeg juist te nat? Voeg dan nog een beetje bloem toe.
  • Maak een platte plak van het deeg, en verpak in vershoudfolie. Laat ongeveer een uur rusten in de koelkast.
  • Zet je bakringen klaar op een stuk bakpapier of een bakmat, en vet deze in.
  • Bestuif je aanrecht met bloem, en haal het deeg uit de koelkast. Kneed nog even door, en rol op je aanrecht uit tot een hoogte van circa 3 mm. Doe weer even in de koelkast, en snij hier repen uit die net zo hoog zijn als je tartelettevorm. Steek hier ook rondjes van 6 cm uit.
  • Bekleed de zijkanten van bakringen met de repen deeg. Snijd het overtollig deeg wat boven de ringen uitsteekt met een mesje weg. Plaats ook de rondjes deeg onderin de ringen. Druk deze aan de randen iets aan, zodat ze aan de zijkanten vast zitten. Prik met een vork gaatjes in de bodem, en zet weer een half uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 170 °C.
  • Doe een laagje amandelspijs (ongeveer 15 gram) in de tartelettes. Ik heb dit gewoon wat verkruimeld. Dit wordt in de oven wat krokant. Je kan er ook voor kiezen om de amandelspijs iets smeerbaarder te maken. Meng er dan nog wat ei doorheen.
  • Bak de tartelettes in ongeveer 20 minuten gaar. Ze zijn nu goudbruin van kleur. Laat even afkoelen op een rooster.

Jam

  • Doe alle ingrediënten voor de jam in een steelpannetje, en breng aan de kook. Laat dit even doorkoken totdat het wat indikt en de consistentie van jam heeft. Laat vervolgens iets afkoelen. Schep een lepel jam bovenop de amandelspijs, en verdeel dit over de bodem van het taartje.

Griesmeelvulling

  • Doe alle ingrediënten, behalve de boter, voor de griesmeelpap in een steelpannetje. Breng dit aan de kook, en laat dit even rustig pruttelen. Je zal zien dat het steeds meer op griesmeelpap gaat lijken. Wanneer het op pap lijkt, en dus flink is ingedikt, haal je het van het vuur. Doe nu ook een klontje boter door de pap, en verdeel dit nu het nog warm is.
  • Giet de griesmeelpap in de tartelettes. Doe de vormpjes tot de rand vol. Laat dit nu verder afkoelen.
  • Je kan de tartelettes nog decoreren met wat verse rode bessen, en bestuiven met wat poedersuiker.

Opmerkingen

* Het is erg handig om gelijk een grotere portie te maken. Het deeg voor de tartelettes kan je heel goed invriezen. Daardoor kun je een andere keer snel tartelettes op tafel toveren;)