Snij de wortel met een dunschiller in dunne plakjes. Ik heb de wortels in de lengte in lange repen gesneden.
Doe de wortel in een grote pan, en kook de wortels voor korte tijd in een ruime hoeveelheid water. Als de wortel een beetje zacht begint te worden, maar niet uit elkaar valt, dan is deze klaar.
Giet de wortelen af, en doe deze in een afsluitbaar bakje of kom.
Voeg alle overige ingrediƫnten toe nu de wortel nog warm is. Dan trekken de smaken beter in. Mix alles goed door elkaar heen.
Proef nu een stukje wortel. Is het bijvoorbeeld niet rokerig of zout genoeg? Dan kun je altijd nog wat meer soja, liquid smoke, azijn of zout toevoegen.
Sluit het bakje, of dek de kom af. Als ik het in een afgesloten bakje heb gestopt schud ik het vaak nu nog even goed door elkaar.
Stop het bakje of de kom in de koelkast, en laat zeker een paar uur intrekken. Vaak laat ik het een nachtje staan. Naar mate je langer wacht hoe beter de smaken erin getrokken zijn.
Serveer de gerookte wortel op een broodje (met roomkaas), of eet het als salade.