Ga terug
cassis salie roomijs vanille ijs

Cassis salie ijs

Dit is een heerlijk recept voor roomijs. Heb je geen cassissalie? Geen probleem, dit ijs is namelijk ook heerlijk met gewone salie.

Ingrediënten
  

  • 250 ml volle melk
  • 175 ml slagroom
  • 3 eierdooiers
  • 60 gram suiker
  • 25 gram dextrose
  • ½ theelepel vanille extract
  • flinke hand vol blaadjes cassissalie

Instructies
 

  • Heb je geen zelfvriezende ijsmachine? Zorg dan dat je je koelelement op tijd gereed hebt staan!
  • Doe de slagroom, volle melk, suiker en dextrose in een steelpannetje.
  • Verhit dit mengsel tot dat de suiker is opgelost, en het bijna kookt. Op het moment dat het begint te koken gelijk van het vuur halen.
  • Voeg nu de cassissalie en de vanille toe, en laat het mengsel afgedekt ongeveer een half uur afkoelen.
  • Doe de eierdooiers in een mengkom, en klop deze los.
  • Als je je roommengsel al sterk naar cassissalie vindt proeven dan kan je nu de blaadjes verwijderen. Ik heb ze zelf gewoon laten zitten, en ze voordat ik het in de ijsmachine deed eruit gevist.
  • Zorg dat je alvast een (metalen) beslagkom, in een grotere pan met ijskoud water, klaar hebt staan. De beslagkom moet drijven in het koude water.
  • Giet voorzichtig een klein beetje van het roommengsel bij de eierdooiers, en roer dit goed door. Voeg nu ook de snuf zout toe.
  • Als de eierdooiers en de scheut van het roommengsel goed gemengd zijn kun je dit in zijn geheel bij het roommengsel in het steelpannetje gieten.
  • Roer dit allen goed door met een houten pollepel, en zet het pannetje weer op laag vuur.
  • Verhit al roerend het gehele mengsel tot een temperatuur van 80-81 graden. Ik gebruik hiervoor een voedselthermometer. Zonder kan echter ook. Op het moment dat het mengsel begint te stomen, en wat gaat indikken, is het klaar. Dit kan je testen door op de achterzijde van je pollepel een streep te trekken met je vinger. Als deze streep blijft staan is het klaar.
  • Giet het mengsel nu al roerend in de koude beslagkom. Roer nog even door om het mengsel iets te helpen afkoelen.
  • Laat het geheel even afkoelen, en dek de kom vervolgens af met vershoudfolie.
  • Stop de kom in de koelkast, en laat het op zijn minst 4 uur rusten. Of laat het een nachtje in de koelkast staan. De smaak zal zich nu verder ontwikkelen.
  • Stop het mengsel in je ijsmachine, en volg verder de instructies van je ijsmachine. Heb je nog blaadjes casissalie in je roommengsel zitten? Haal die er dan eerst nog even uit.
  • Als het ijs klaar is zul je het nog even (1-2 uur) verder moeten laten bevriezen in de vriezer.
  • Eet het roomijs zo, of voeg nog een lekker topping toe. Zelf heb ik er wat koekkruimels overheen gestrooid.

Opmerkingen

Cassissalie: Ik snap best dat je geen cassissalie in je tuin hebt staan. Dit ijs is echter alleen ook verrukkelijk als je gewone salie gebruikt. Of met geheel andere verse kruiden.
IJs stabilisator: Soms voeg ik nog een ijs stabilisator toe. Dit kan je online kopen, en zorgt ervoor dat je ijs een nog gladdere en romigere textuur krijgt. Het maakt het ook makkelijker om het ijs te scheppen. Het ijsje van de ijssalon, en het ijs uit de supermarkt, bevat bijna altijd een stabilisator. Zonder stabilisator is je ijs net zo lekker, maar heb je de kans dat het wat meer kristalliseert.
IJsmachine: Zelf heb ik een ijsmachine met ingebouwde compressor. Hierbij hoef je dus geen elementen van tevoren in de vriezer te stoppen. Dit is makkelijk, maar betekent niet dat het ijs minder lekker is wanneer je geen zelfvriezende machine hebt.