Dit is een leuke zomerse tartelette met bramen, kokos, amandel en sesam. Niet alleen erg lekker, maar ook nog eens erg leuk om te zien. Met dit recept maak je 8 tartelettes met een diameter van 8 cm.
Maak nu eerst het tartelettedeeg. Doe hiervoor de bloem, de poedersuiker, het amandelmeel en een snufje zout in een kom.
Snij de koude roomboter in blokjes, en voeg toe aan de kom. Kneed nu met je handen de boter door het bloemmengsel tot er een kruimelig deeg ontstaat.
Kluts het ei. Voeg een eetlepel van het geklutste ei toe aan het deeg. Kneed totdat het een samenhangend geheel vormt. Als het erg droog is voeg je nog een beetje ei toe. Is het deeg juist te nat? Voeg dan nog een beetje bloem toe.
Maak een bal van het deeg, en verpak in vershoudfolie. Laat ongeveer een uur rusten in de koelkast.
Bramencremeux
Week het gelatineblaadje voor circa 10 minuten in koud water.
Doe de bramen samen met de maizena en de helft van de suiker in een steelpannetje. Verhit dit tot de suiker is opgelost. Het hoeft niet te koken. Pureer dit vervolgens tot een gladde massa. Desgewenst kun je dit nog even zeven.
Klop de eieren samen met de andere helft van de suiker los. Doe voorzichtig een beetje van de warme bramenmassa bij de eieren en meng dit. Voeg dit vervolgens allemaal toe aan het steelpannetje.Verwarm dit, terwijl je continu roert, totdat het dikker begint te worden. Verwarm het niet te lang, dan gaat het ei stollen. Het moet niet warmer worden dan 82 °C.
Haal van het vuur, en voeg nu de uitgeknepen gelatineblaadjes toe. Meng alles goed door elkaar. Voeg ook de roomboter (in blokjes) geleidelijk toe, en meng door elkaar. Laat afkoelen voordat je dit verder verwerkt.
Tartelettes gereed maken om te bakken
Bestuif je aanrecht met bloem, en haal het deeg uit de koelkast. Kneed nog even door, en rol op je aanrecht uit tot een hoogte van circa 3 mm. Doe weer even in de koelkast, en snij hier repen uit die net zo hoog zijn als je tartelettevorm. Steek hier ook rondjes van 7-8 cm uit.
Bekleed de zijkanten van bakringen met de repen deeg. Snijd het overtollig deeg wat boven de ringen uitsteekt met een mesje weg. Plaats ook de rondjes deeg onderin de ringen. Druk deze aan de randen iets aan, zodat ze aan de zijkanten vast zitten. Prik met een vork gaatjes in de bodem, en zet weer een half uur in de koelkast.Ik heb overigens zelf maar 4 bakringen, dus heb de tartelettes niet gelijktijdig gebakken.
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Maak in de tussentijd de kokosamandelvulling. Klop de boter los, en zorg ervoor dat deze tegen het smeltpunt aan wordt gebracht. Je kan de boter hiertoe even au-bain-marie verwarmen. Voeg vervolgens het amandelmeel, de poedersuiker en maizena toe. Meng dit door elkaar. Vervolgens meng je ook het ei en het zout door de massa. Spatel tot slot ook de kokosrasp door de vulling.
Doe een laagje kokosamandelvulling in de tartelettes.
Bak de tartelettes in ongeveer 20 minuten gaar. Ze zijn nu goudbruin van kleur. Laat even afkoelen op een rooster.
In elkaar zetten van de tartelettes
Doe een laagje bramencremeux bovenop de kokosamandelvulling. Verdeel vervolgens de bramen over de cremeux. Bestuif desgewenst nog met wat poedersuiker. Bewaar de tartelettes totdat je ze eet in de koelkast. De cremeux zal nog wat verder opstijven.
Opmerkingen
Je kan de bramen ook prima vervangen door een ander soort fruit, zoals frambozen.Heb je vulling of cremeux over? Gebruik dit dan in een ander baksel. JGooi het zeker niet weg;)