Ga terug
birmese tofu kikkererwten gezond

Birmese tofu met een sausje van soja en gember

Deze variant van tofu is hartstikke lekker, en ook nog eens heel makkelijk te maken. Heerlijk als hapje, of als bijgerecht bij het avondeten. Zeker als je er dit sausje met soja, knoflook en gember bij eet. Heb je te veel gemaakt? Je kan het prima een paar dagen bewaren in de koelkast.

Ingrediënten
  

Tofu

  • 120 gram kikkererwtenmeel (ook wel besan genoemd)
  • 750 ml water
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½-1 theelepel zout
  • zonnebloemolie (om in te vetten, maar ook om de tofu later in te bakken)

Sausje met gember en soja

  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 1-2 eetlepels rijstazijn
  • 1-2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 6 tenen knoflook (fijn gesneden/geperst)
  • verse gember (ongeveer zo groot als je duim)
  • 2-3 lenteuitjes
  • chilivlokken (naar smaak)

Instructies
 

Tofu maken

  • Doe de kikkererwtenmeel, kurkuma en het zout in een steelpannetje. Doe een kleine scheut water erbij, en roer met een garde tot een glad geheel.
  • Voeg ook de rest van het water toe, en breng aan de kook. Laat het geheel ongeveer 5-10 op middelhoog vuur rustig doorkoken. Roer regelmatig door met een garde.
  • Vet ondertussen een bakblik van 20x20 cm in met zonnebloemolie.
  • Als het mengsel in het pannetje iets ingedikt is, en glanst, stort je dit in het bakblik.
  • Dek het bakblik af, en laat op kamertemperatuur zeker een paar uur opstijven. Des te langer je wacht hoe steviger de tofu zal worden. Ik maak dit meestal een avond van te voren.
  • Snijd de tofu nu in het gewenste formaat. Ik heb er blokjes van gesneden. Heb je meer tofu gemaakt dan je in één keer op kan eten? Geen probleem, stop de rest dan in een bakje, en bewaar dit in de koelkast. Dit blijft wel een paar dagen goed.

Sausje maken

  • Doe alle ingrediënten voor het sausje in een kommetje, en roer dit goed door elkaar. Als de suiker iets opgelost lijkt te zijn is het klaar.

Optioneel: tofu bakken

  • Je kan de tofu zo eten, maar het is nog lekkerder om de tofu even op te bakken. Verhit hiervoor een beetje zonnebloemolie in een koekepan, en bak de tofu totdat de buitenkant iets bruin en krokant is.
  • Serveer de tofu met het sausje.

Opmerkingen

Kikkererwtenmeel is in de grotere supermarkten vaak wel te vinden. Mocht je een Aziatische supermarkt in de buurt hebben dan zul je het hier zeker kunnen vinden. Waarschijnlijk heet het dan wel besan.
Heb je te veel gemaakt? Geen probleem, je kan het prima een aantal dagen bewaren in de koelkast.