Ga terug
ijsje roomijs chocolade magnum ananasmunt gember kokos

Ananasmunt roomijsjes met chocolade

Deze roomijsjes met ananasmunt en gember zijn heerlijk verfrissend. Een perfecte traktatie voor in de zomer. Zelf maakte ik 8 roomijsjes. Het ijs wat ik over had heb ik gewoon in bakjes gedaan. Ook zonder de chocolade is het ijs heerlijk.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

  • 200 ml volle melk
  • 200 ml slagroom
  • 3 eierdooiers
  • 50 gram suiker
  • 35 gram dextrose (kan je ook vervangen door gewone suiker)
  • 1 handje ananasmunt
  • 4-5 bolletjes fijngesneden stemgember (naar smaak)

Chocoladelaag

  • 250 gram (pure) chocolade (Dit gebruik je lang niet allemaal, maar heb je wel nodig om je ijsje in te kunnen dippen. Wat je overhoudt kan je prima bewaren, en ergens anders voor gebruiken.)
  • ½ theelepel kokosolie

Instructies
 

IJs maken

  • Heb je geen zelfvriezende ijsmachine? Zorg dan dat je je koelelement op tijd gereed hebt staan!
  • Doe de slagroom, volle melk, suiker en dextrose in een steelpannetje.
  • Verhit dit mengsel tot dat de suiker is opgelost, en het bijna kookt. Op het moment dat het begint te koken gelijk van het vuur halen. Voeg nu ook de blaadjes ananasmunt toe. Laat zeker een half uur intrekken.
  • Doe de eierdooiers in een mengkom, en klop deze los.
  • Zorg dat je alvast een (metalen) beslagkom, in een grotere pan met ijskoud water, klaar hebt staan. De beslagkom moet drijven in het koude water.
  • Giet voorzichtig een klein beetje van het roommengsel bij de eierdooiers, en roer dit goed door.
  • Als de eierdooiers en de scheut van het roommengsel goed gemengd zijn kun je dit in zijn geheel bij het roommengsel in het steelpannetje gieten.
  • Roer dit allen goed door met een houten pollepel, en zet het pannetje weer op laag vuur.
  • Verhit al roerend het gehele mengsel tot een temperatuur van 80-81 graden. Ik gebruik hiervoor een voedselthermometer. Zonder kan echter ook. Op het moment dat het mengsel begint te stomen, en wat gaat indikken, is het klaar. Dit kan je testen door op de achterzijde van je pollepel een streep te trekken met je vinger. Als deze streep blijft staan is het klaar.
  • Giet het mengsel nu al roerend in de koude beslagkom. Roer nog even door om het mengsel iets te helpen afkoelen.
  • Laat het geheel even afkoelen, en dek de kom vervolgens af met vershoudfolie.
  • Stop de kom in de koelkast, en laat het op zijn minst 4 uur rusten. Of laat het een nachtje in de koelkast staan. De smaak zal zich nu verder ontwikkelen.
  • Haal het ijs uit de koelkast, en vis de blaadjes ananasmunt eruit.
  • Stop het mengsel in je ijsmachine, en volg verder de instructies van je ijsmachine. Net voordat het ijs gereed is voeg je ook de fijngesneden stemgember toe.
  • Doe het ijs in de ijsvormpjes. Nu zal je het nog even (1-2 uur) verder moeten laten bevriezen in de vriezer.

Chocoladelaag

  • Smelt de chocolade samen met een klein beetje kokosolie au-bain-marie. Wil je niet dat je chocolade naar kokos smaakt? Laat dit dan weg, of voeg een klein beetje boter toe.
  • Doe de gesmolten chocolade in een hoge kom (of glas). Je moet de ijsjes er immers in kunnen dippen. Ik heb een smal hoog glas gebruikt. Het kan zijn dat je wat meer chocolade nodig hebt als je een groter glas gebruikt.
  • Leg een (koude) bakplaat met bakpapier klaar. Zorg ervoor dat deze in je vriezer past.
  • Haal de ijsjes uit de vormpjes, en dip deze in de chocolade. Leg vervolgens op je bakplaat. Doe weer terug in de vriezer als je alle ijsjes gedipt hebt.
  • Heb je ook nog ijs over? Doe dit dan in een bakje in de vriezer. Ook zonder de chocolade is het een heerlijk roomijs.

Opmerkingen

* Heb je geen ananasmunt in je tuin staan? Gewone munt is ook heerlijk in dit ijs.
IJs stabilisator: Soms voeg ik nog een ijs stabilisator toe. Dit kan je online kopen, en zorgt ervoor dat je ijs een nog gladdere en romigere textuur krijgt. Het maakt het ook makkelijker om het ijs te scheppen. Het ijsje van de ijssalon, en het ijs uit de supermarkt, bevat bijna altijd een stabilisator. Zonder stabilisator is je ijs net zo lekker, maar heb je de kans dat het wat meer kristalliseert.
IJsmachine: Zelf heb ik een ijsmachine met ingebouwde compressor. Hierbij hoef je dus geen elementen van tevoren in de vriezer te stoppen. Dit is makkelijk, maar betekent niet dat het ijs minder lekker is wanneer je geen zelfvriezende machine hebt.