Heb je geen zelfvriezende ijsmachine? Zorg dan dat je je koelelement op tijd gereed hebt staan!
Doe de slagroom, volle melk, suiker en dextrose in een steelpannetje.
Verhit dit mengsel tot dat de suiker is opgelost, en het bijna kookt. Op het moment dat het begint te koken gelijk van het vuur halen. Voeg nu ook de blaadjes ananasmunt toe. Laat zeker een half uur intrekken.
Doe de eierdooiers in een mengkom, en klop deze los.
Zorg dat je alvast een (metalen) beslagkom, in een grotere pan met ijskoud water, klaar hebt staan. De beslagkom moet drijven in het koude water.
Giet voorzichtig een klein beetje van het roommengsel bij de eierdooiers, en roer dit goed door.
Als de eierdooiers en de scheut van het roommengsel goed gemengd zijn kun je dit in zijn geheel bij het roommengsel in het steelpannetje gieten.
Roer dit allen goed door met een houten pollepel, en zet het pannetje weer op laag vuur.
Verhit al roerend het gehele mengsel tot een temperatuur van 80-81 graden. Ik gebruik hiervoor een voedselthermometer. Zonder kan echter ook. Op het moment dat het mengsel begint te stomen, en wat gaat indikken, is het klaar. Dit kan je testen door op de achterzijde van je pollepel een streep te trekken met je vinger. Als deze streep blijft staan is het klaar.
Giet het mengsel nu al roerend in de koude beslagkom. Roer nog even door om het mengsel iets te helpen afkoelen.
Laat het geheel even afkoelen, en dek de kom vervolgens af met vershoudfolie.
Stop de kom in de koelkast, en laat het op zijn minst 4 uur rusten. Of laat het een nachtje in de koelkast staan. De smaak zal zich nu verder ontwikkelen.
Haal het ijs uit de koelkast, en vis de blaadjes ananasmunt eruit.
Stop het mengsel in je ijsmachine, en volg verder de instructies van je ijsmachine. Net voordat het ijs gereed is voeg je ook de fijngesneden stemgember toe.
Doe het ijs in de ijsvormpjes. Nu zal je het nog even (1-2 uur) verder moeten laten bevriezen in de vriezer.